Výroba máčeného zboží
Výroba máčeného zboží
Při výrobě máčených výrobků
se používají pasty s nízkou viskozitou a dlouhodobou
skladovatelností. Pasty
nesmějí sedimentovat. Mohou se používat též organosoly (s
přídavkem
monobutyléteretylénglykolu ☺ ).
Někdy se uplatňují také reaktivní změkčovadla.
Organosoly se používají při
výrobě tenkostěnných máčených výrobků. Pasty musí být
odvzdušněné.
Máčecí forma (model) se
před máčením předehřívá, aby se při jednom namočení
vytvořila tlustší vrstva.
Duté formy se plní například horkým olejem. Pro tenkostěnné
výrobky předehřev modelu
odpadá. Pro zvlášť tlustostěnné výrobky se může máčecí operace
opakovat, když se každá
máčená vrstva naželatinuje při teplotě kolem 110º C. Konečná
želatinace pak probíhá při
170º C.
Rychlost máčení je pomalá a
to jak při ponořování modelu do pasty tak také při
vytahování modelu z pasty.
Důvodem je dosáhnout rovnoměrné vrstvy, která se potom již
nemění a neobsahuje
bubliny. Někdy se máčená vrstva fixuje krátkodobým ponořením do
oleje.
Zželatinovaný výrobek se
ochladí v lázni nebo od sprchou. Potom se stahuje z formy
(obyčejně za pomoci
tlakového vzduchu). Model se upraví pro nový cyklus a operace se
opakují.
Měkčením lze vyrábět
výrobky vícevrstvé tím, že se máčecí proces opakuje do
různých past (barevné
pasty, pasty bez nadouvadel a s nadouvadly, aj.). Také lze současně
opatřovat výrobky vložkami.
Například před prvním máčením se na model natáhne podšívka,
která bude součástí
hotového výrobku.
Máčením se zpracovávají
pasty PVC, kaučukové latexy (potom sušení nebo srážení), roztoky
PVA,
aj.
Komentáře
Okomentovat